vrijdag 18 november 2011

Einstein wankelt… Quizvraag voor schutters!

einstein

Neen, dit is niet onze hoofdman die net uit zijn bed is gestrompeld. U kent de brave man allicht. Zijn relativiteitstheorie misschien nog beter, maar nu is al een tijdje heisa daarrond…

Ook met een andere methode in een nieuw experiment zijn de subatomaire deeltjes of neutrino's sneller dan mogelijk wordt geacht aangekomen in Opera, het meetstation in Italië. Daarmee is al een van de mogelijke fouten uitgesloten. Voorlopig staat de theorie van Einstein dus nog steeds op losse schroeven.
Wereldwijde consternatie in september als de wetenschappers van de CERN, het centrum voor kernonderzoek in Zwitserland, de resultaten van hun experimenten met de neutrino's publiceren: de deeltjes zouden een afstand van zo'n 730 kilometer sneller hebben afgelegd dan het licht. Bovendien hadden de geleerden hun test vele keren herhaald, telkens met hetzelfde resultaat.
Maar volgens de relativiteitstheorie kan er niets sneller gaan dan een lichtstraal in een vacuüm, 299.792 kilometer per seconde. Met de nieuwe resultaten kwam niet alleen de relativiteit op de helling. Als de resultaten kloppen, dan is het in principe zelfs mogelijk om informatie terug in de tijd te sturen. Het experiment leek de schotten te slopen tussen verleden en heden en tussen oorzaak en gevolg.Tot er in oktober ernstige kanttekeningen komen. Overal ter wereld somden fysici mogelijke verklaringen op voor de bizarre metingen. Daarom proberen de onderzoekers aan het CERN nu met nieuwe experimenten de mogelijke fouten uit het onderzoek te halen.
Met het onderzoek waarvan de resultaten nu zijn gepubliceerd, is alvast een mogelijke fout uitgesloten: slechte meetresultaten. Bij de eerste experimenten stuurden de wetenschappers de neutrino's in "lange stralen" van 10 microseconden van Zwitserland naar sensor Opera in Italië. Maar zo bestaat er meer risico op fouten bij de meting. Bij het nieuwe experiment werden de subatomaire deeltjes in "korte stroomstoten" van zo'n 3 nanoseconden, dat is zo'n 1.000 keer korter, naar Italië geschoten. Zo is het mogelijk om veel preciezer te meten, met veel minder kans op afwijking. En wat blijkt? Opnieuw zijn de neutrino's zo'n 60 nanoseconden sneller aangekomen dan mogelijk geacht. 60 nanoseconden, dat is in het licht van de relativiteit best snel.

De geleerden gaan nu nieuwe experimenten opzetten om ook de andere mogelijke verklaringen voor de "foute" resultaten uit te sluiten. Een van die mogelijke verklaringen is bijvoorbeeld dat er bij de interpretatie van de resultaten geen rekening werd gehouden met... de relativiteitstheorie.

Nu de hamvraag: als je je Hoyt 60-70# één toerke bijdraait: hoeveel nanoseconden is jouw pijl dan sneller boven aan de top..?

1 opmerking:

  1. Commentaar van een schutter: om aan de top de raken moet je voorbij de onderlat passeren.

    BeantwoordenVerwijderen