zondag 19 januari 2014

Wat verkiest U: gelijk hebben, of geliljk krijgen..?

De meesten blijven, als met een wiel zonder profiel uit de modder proberen te geraken, van nature uit te kiezen voor het eerste. Dat moet een soort ingebakken egoïsme zijn, vermoed ik. Echter: wat is nu het belangrijkst: toch dat je wens vervuld geraakt, m.a.w. dat je gelijk haalt, niet? Hoe dat dan tot stand komt, speelt toch geen rol? En toch… de meeste mensen meten hun eigenwaarde af op dat eerste. Niet echt slim natuurlijk, helaas wel menselijk.

En bottom-line komt het telkens daarop neer hoor. In zowat elk conflict (is dat nu groot of klein) zal je die 2 methodes zien, maar in 99% der gevallen primeren de manifeste pogingen gelijk te hebben. Te weinig mensen beseffen dat het resultaat het belangrijkst is. Of beter, worden door hun eigenste zelf verhinderd om te willen inzien dat het resultaat primeert. En dus kiezen ze voor hun ego. Het resultaat is vaak dat er geen resultaat is dan, hoe contradictorisch ook. En dan zou je denken: de mens is met een zekere intelligentie toebedeeld. Toegegeven: de ene met al wat meer dan de andere, maar niettemin doorsnee toch merkelijk meer dan elk ander zoogdier. Toch zijn die mensen niet in staat te leren. Leren wil namelijk zeggen dat je toepast wat je bv. als feedback uit een bepaalde situatie oppikt. Denk es even na over enkele voorbeelden in je nabije omgeving: je zal versteld staan hoe weinig mensen lijken te leren. Vreemd.

Waarom deze aanloop? Wel, in onze boogsport zie je zo goed als dagelijks net hetzelfde: gelijk hebben primeert, eender ten koste van wat dat ook moge zijn…

Het wordt toch tijd dat er es enkele mensen uit hun grotten komen gekropen, waar ze schijnbaar de voorbije 25 tot 30 jaar zijn gaan schuilen om hun gelijk vast te houden, denkt U niet?

Het helpt anders wel. Ik heb intussen al meer dan 500 stukken neergepend, en daar zit een bepaalde logica doorheen verweven. Wat U zeker zal zijn opgevallen: wat ik 2 jaar geleden schreef of voorspelde, dat gebeurt ook… De “berichtgeving” is al jaren consequent. Altijd op dezelfde “pressure points” geduwd. Wie de moed heeft, die mag het nagaan… Glimlach