zaterdag 27 oktober 2012

25-26/10/2012 - Grootouderfeest Gravenbos - GWHV Recurve-avond om vakantie in te zetten… Gooien met katjes: bravo Jan Fabre!

Donderdag kon Henri zich verheugen met het bezoek van zijn grootouders op school, die een namiddag de kleuters kwamen bezoeken. In ruil kregen ze te zien waar die kleine mannen mee bezig zijn, en werd menig optreden. Niet Jan Fabre die katjes liep omhoog gooien, maar iets minder spectaculair. Wat een heisa trouwens, voor dat gedoe op het Antwerpse Stadhuis. Waar houden die gasten zich mee bezig? Dierenmishandeling? Laat me niet lachen. Straffer nog: het werd een item in Ter Zake (komkommertijd..?) en terecht begreep Jan Fabre er geen snars van. Lieven Verstraete was zodanig van de wijs dat ie zich plots liet ontvallen dat een kat toch altijd op zijn 2 poten terecht komt. Dat zou dan inderdaad een mishandelde kat moeten zijn, want bij mijn weten valt een kat (letterlijk trouwens) altijd op haar VIER poten valt. Duidelijk dat ook Lieven Verstraete tijdens zijn interview begon in te zien dat dit een non-item was, al zeker Ter Zake niet waardig…

Enfin, dit ter zijde. Gisteren kwamen onze juniors thuis met ronduit schitterende rapporten op school. Zowel Julie als Louise schurken zich rond de 90% aan de top van de klas. Niet dat dit het belangrijkste is, want finaal vind ik de waarden die ze thuis meekrijgen, al minstens even belangrijk. En indirect zorgt dat er ook voor dat ze het goed doen op school, trust me. Ik heb een hekel aan luiheid, ook mentale… Iets op de grond zien liggen, en er achteloos aan voorbijlopen, ook dat is luiheid. Dat leren ze thuis. Ook leren zorgen voor dieren… En ga zo maar door. Die ingesteldheid meegeven met de paplepel –en fles: dat zorgt voor resultaten, ook op school. Welke punten ze dan op school halen, dat is al veel minder relevant, want je weet dat ze zich hebben ingespannen. En dat is het voornaamste.

ICE Julie schiet de Top!Julie zette gisterenavond dan meteen de kers op de taart, sportief dan, want haalde de hoofdvogel (nog maar es, ze heeft er duidelijk aanleg voor) neer! Trots als een pauw, en luid toegejuicht door onze vriendenkring. Heerlijk motiverend!

Ook Henri zette een stapje verder in zijn evolutie: hij slaagt erin zonder bijkomende steun zijn boog open te trekken en dus de cam-overslag ICE Henrizonder steun te realiseren. Binnenkort houdt ie ook autonoom zijn boog vast, dat lukt wel tegen komend zomerseizoen… En ook hij lukte dan nog vogel te schieten. Nog ene die gloeit van trots dus!

En daar geniet ik zelf nog het meest van: uitstapjes met het ganse gezin, en iets waar we allemaal kunnen aan meedoen op sportief vlak. Een familie-sport bij uitstek dus. Maar zonder het dwangmatig aan te pakken. De kids moeten het graag doen, en dat bereik je niet door ze iets te verplichten, wel door samen te zijn, en er plezier te maken. Dat lukt wonderwel so far…

Er wordt in het hedendaags boogschieten net daarmee iets te weinig rekening gehouden. Ja, akkoord, er zijn jeugdcriteria. Maar die zijn zo gefocust op het individuele, en dus creëer je automatisch een vorm van egoïsme. En dat is verkeerd, want als gevolg daarvan komt er jaloezie. As simple as that. Vergeet niet dat het een hobby hoort te zijn, en dat de toekomst van deze hobby, evenals de ingesteld van de schutters, straks deze is gebouwd op de attitude waarmee je die jeugd hun plaats geeft binnen die traditionele sport. Er zijn er veel te weinig die dat zien. Erover praten is namelijk iets anders dan er iets aan doen. Als al regelmatig betoogd: niet de woorden, maar de daden tellen. Ik hoop dat er velen zich dat in de oren knopen…

GWHV - 26/10 - Recurve-evening: dikste duim voor Julie!Onze wintercompetitie begint zo stilaan in gang te schieten… en het blijft leuk en spannend. Zo lasten we gisteren, voor de volwassenen, een recurve avond in. Punten telden enkel mee als die me traditionele boog werden neergehaald… En we hebben daar geen minder plezier aan beleefd hoor! De tussenstand blijft spannend: Julie neemt de koppositie bij de jeugd. Kristine verstevigt die bij de dames, en bij de heren blijft het zo mogelijk het spannendst: Patrick leidt, maar de verschillen zijn overbrugbaar. 1 puntje voor op ICE D, 3 op Chris… Het kan dus alle kanten op.

… en onze Juniors amuseren zich ;-)

woensdag 24 oktober 2012

22-23/10/2012 - Nazomer(tje) - trainingen @Koude Keuken & A3 - Eénoog koning in het land der blinden

De voorbije 2 dagen werden we (vooral vanaf de namiddag) getrakteerd op een nazomertje. Straks staat eerder winterseIMG_2398 (althans zo aanvoelende) kou voor de deur. Van dit weer kunnen we profiteren om het gras nog es te millimeteren want veel zal het nu niet meer groeien… De voorbije nacht was al behoorlijk koud, en ‘t zal nog zakken als ik het goed heb begrepen…

Sommigen trainden maandagavond c.q. dinsdagavond wat bij, de ene al wat succesvoller van de ander. Wie vooral succesvol bleek: de juniors: ICE Louise en ICE Julie kwamen thuis met schitterende prestaties op school zoals proeven wiskunde van respectievelijk 94 en 92%. Mooi zo! En onze kleinste, Henri, die snoept heimelijk mee van de kennis van zijn grotere zussen. Hij verrast ons vaak met uitspraken van dingen die hij leest/ziet, waarvan we weten dat hij dat oppikt via zijn zussen, want nog niet eens geleerd op school. Zo herkent ie bv. vlot woorden, of nog: kleuren die landen vertegenwoordigen, en dies meer… grappig om dat zo uit zijn mond te horen…

Eerder dit jaar won ons ICE Julie een prachtige mountainbike op het KNBBW Jeugdcriterium te Wingene (als jongste deelnemer die minstens 1x raak trof op haar 10 schoten). Dat deed ze trouwens op 3 van haar 4 deelnames… Straf. En wat blijkt? Zelfs onze allerkleinste was al in staat erop te rijden, en etaleerde dat met enige trots.

Ontstressen na een dagje school, en dat in de avondzon…

Onderwijl trokken ICE Kristine, Chris en Patrick naar de ledentraning bij A3 gisterenavond. Het leek een “walk in the park” als je het kaartje zo bekijkt… Knipogende emoticon Zelf was ik er geen getuige van, dus kan je enkel veronderstellen als je resultaten ziet. Hoe die gehaald zijn, dat kan je enkel veronderstellen.

Zelf houd ik het al enkele dagen op studiewerk, en dat nog immer in juridische materie als de bv. de Lugano Convention (ook wel EVEX Convention geheten). Lastig, maar ik geraak er zo stilaan door, en meer nog, ik begrijp het zelfs. Er is namelijk een groot verschil tussen iets weten, en iets kennen. Kennis opdoen is relatief gemakkelijk. Ervaring daarentegen, is nog iets anders. Velen vergissen zich ook: niet kennisoverdracht is belangrijk als je met mensen samenwerkt, maar net ervaringsoverdracht. Want in het eerste geval zal die medemens finaal wel iets te weten komen, maar weinig bijLEREN. Groot onderscheid tussen deze twee… ‘t Zal wel geen voer zijn voor een uitgebreid traktaat op deze blog, maar goed. Anyway: materie in diverse talen, en telkens die switch maken: dan snak je al es achter wat ontspanning: dat kan bv. door je kop es leeg te maken via een uurke achter een grasmaaier lopen bv…. of ook: deze blog schrijven. Het scherpt het taalgevoel nog aan ook. Het meeste wat je tegenwoordig online te lezen krijgt, is geen taal meer, maar zijn gekriebelde codes. Je wordt er gek van. Ik hou nog altijd van een deftige volzin, bij voorkeur ZONDER schrijffouten. Zo op afstand gezien: onze jeugd zal straks nog de Hollanders moeten laten voorgaan. Zoals je misschien weet: zij scoren bedroevend laag qua taalkennis. Idem trouwens voor onze zuiderburen. Het is bedroevend lezen hoeveel taalfouten een native frenchman maakt als je zijn schrijftaal ziet. Miljaar.

Hoe onze maatschappij in elkaar is geknutseld, en evolueert, dat wordt gestuurd door onze overheden. De meeste daarvan democratisch vertegenwoordigd middels onze stem in het stemhokje. Echter, als je nadien merkt wat er dan in de achterkamers van de macht wordt bedisseld, dan moet je minstens al es de wenkbrauwen fronsen. En dat is nog eufemistisch taalgebruik. Het zal wel menselijk zijn natuurlijk. Vergis u niet. Een politicus die niet verkozen raakt, of aan de macht kan blijven, die heeft vaak het lot van een pak medewerkers ook in de hand. Onzekerheid troef, ook daar dus. Op zo’n momenten komen de egoïstische trekjes naar boven, die in elk van ons schuilen. Vaak valt men dan terug op oer reflexen (letterlijk dan): survival of the fittest. Met dat verschil tussen mens en dier: er lopen ook heel sluwe vossen rond (figuurlijke dan), die je catalogeren onder machiavellisten (en in hun nieuw verpakking heten we die dan populisten).

We mochten er weer getuige van zijn, en straks rond 10u allicht opnieuw: ik vermoed dat het gemiddelde banenverlies welk dit jaar al op 85 ‘eenheden’ per dag stond, vandaag substantieel de hoogte in zal gaan met Ford Genk. L’histoire se répète, weet u? Remember Opel Antwerpen? En denkt U dat die beleidsmensen die wij afvaardigen trouwens, sindsdien iets wezenlijk aan het ondernemersklimaat veranderden om dergelijke debacles te voorkomen? Nee hoor: sinds Opel Antwerpen zijn er namelijk nogal wat verkiezingen gepasseerd, die ferme besluitvorming en beleid op termijn onmogelijk maken. Kijk maar naar ons land: dat is nog bestuurbaar voor een dik half jaar, en dan is het weer grosso modo stilstand onder druk van de verkiezingen in 2014. Europees: idem: de top deze week daar was bedroevend mager, en waarom? In september 2013 moet Angela Merkel een stembusslag het hoofd bieden, en zij zal dus met de hakken in het zand zitten om haar achterban niet al te veel op stang te jagen. Enkele maanden geleden zagen we net hetzelfde in Frankrijk, toen Hollande aan de macht kwam. Intussen al veel strafs gezien van die kant? Nee hoor. Wat mij nu alvast bijblijft is de (misschien) 100 miljoen EUR (peanuts in verhouding tot het BBP van een land als FR) die hij denkt te kunnen ophalen met zijn rijkentaks. Intussen zal ie er waarschijnlijk een veelvoud van verliezen, door ontwijkende maatregelen van diezelfden die net op belast inkomen nog es extra belast worden. Zo is de cirkel rond: een populistische maatregel, want het was een verkiezingsbelofte. De naieve franse staatsburger zal daar misschien nog inlopen. Wie geïnformeerd is, die doorprikt zoiets met gemak.

Typerend ook: voor onze politici is er nauwelijks iets aan de hand. Voor dit jaar diende, om onze begroting deels onder controle te houden, nog 811 miljoen EUR gevonden te worden. Typerend waarom: gisteren sms’te Di Rupo al onmiddellijk triomfantelijk ‘in the pocket’. Als het allemaal zo simpel was, en zoals ze zelf verklaren, wij daarvan niets voelen: waarom doen ze dat dan niet spontaan..?

Populistisch gefoefel met cijfers, en boekhoudkundige creatieve ingrepen. Meer niet. Dat was het voorgerecht. De begroting 2013 en 2014 wordt als het hoofdmenu voorgeschoteld. Daar gaan ze nu, alweer om electorale beweegredenen, snel werk van maken, zodat al wat stof is gaan liggen tegen de campagnes annex verkiezingen van 2014… Tegen dan moet elkeen met enkele trofeeën in de hand weer de markt(en) kunnen afschuimen, dingend naar onze stem, die dan in return hun toekomst (en die van ganse kabinetten medewerkers) zal bepalen…

Er schort dus fundamenteel iets aan de democratie zoals wij die vandaag kennen. Het is simpel: die werkt gewoon niet: dat bewijzen de feiten, niet? Zo nu en dan (en meer en meer), krijg ik het gevoel dat we nog altijd leven in het Romeins Tijdperk: brood & spelen waren toen zoethouders voor het plebs… Wie goed kijkt, die ziet veel van dat brood en die spelen… Je mag dus concluderen dat er iets grondig scheelt. Trust me. En be prepared.

Nu, om met een vrolijke noot te eindigen: pluk toch die dag maar. Stel niet uit tot morgen wat je vandaag al kan doen.

maandag 22 oktober 2012

21/10/2012 - Vernissage PAK Gistel - Opdorp (VHV) - Zedelgem WT

IMG_2375

Onze buurman startte een tijdje terug een kunstig initiatief. Kunst wordt hier verenigd met onze weidse natuur. www.pakgistel.be voor meer info. Zelf dragen wij ook ons steentje bij, middels logistieke ondersteuning. Dat onze kids ondernemend zijn, dat weet ik al langer, dus sloegen ze ‘s morgens, na een lange ochtend annex ontbijt, de handenIMG_2376 in elkaar om de nodige voorbereidingen te treffen om de hier parkerende bezoekers het zo comfortabel mogelijk te maken. Dat typeert hen: geen halve werken. Ik voel waar ze dat van delen… Knipogende emoticon

Eénmaal alles op zijn plooi voor de bezoekers hun parking, konden ze bij de buurman es binnenspringen, en er wat bijleren over Adam & Eva. Ik vraag me af wat Henri hier staat te denken, terwijl curator van dienst, ICE Louise, poogt een woordje toelichting te geven… Glimlach

De sprong van kunst naar traditie is ook niet zo gigantisch natuurlijk. Traditionele sport dan meteen. Onze buurman houdt het op actuele kunst, dat wel. Die traditionele sport, die heeft haar roots enkele eeuwen geleden. Maar goed, het leek me een ideale zinswending om dit topic te introduceren.  Een schrijver is ook een kunstenaar, woordkunstenaar dan. Althans, als ie goed kan schrijven. Het is wat triest vast te stellen dat een normale volzin zonder fouten schrijven, er al voor velen niet meer inzit, laat staat dat ze dan mooie zinnen in elkaar kunstelen

Akkoord, ik laat me al es (regelmatig) gaan over politiek & economie. En ik blijk gelijk te krijgen: De Tijd voerde recent alweer een enquête uit, en er blijkt dat teveel mensen een opleiding (basis zelfs) over geld & economie broodnodig hebben, en dat is zeker zo in ons parlement. U weet als trouwe lezer, dat ik van dat laatste een pleitbezorger ben. Het bleek nog maar eens deze week: als een politicoloog, alla Carl Devos, zijn mond of pen opentrekt, er veel meer naar geluisterd wordt, dan de splijtend intelligente analyses van pientere kerels stijl Geert Noels. En die politici moeten dringend es wat gaan luisteren naar die laatste categorie opiniemakers. Maar tja: die zijn niet bezig met analyses hoe ze binnen anderhalf jaar weer herverkozen moeten worden, niet? En onze politici zouden de moed moeten hebben daar ook NIET in de eerste plaats mee bezig te zijn. Als ze een goed beleid zouden voeren, dan hoeven ze ook amper schrik te hebben. Nu wordt een potje stratego opgevoerd, week na week. Al even Villa Politica bekeken? Beschamend vaak, waarover ze bakkeleien. Hoe kan je nu een economische crisis oplossen als je geen kennis van zaken hebt?

Het is trouwens alweer een goeie overgang naar volgend topic. Ook in de traditionele sport is er teveel politiek, en te weinig voortschrijdend inzicht. Ik was er dit weekend (maar niet alleen dit weekend) opnieuw getuige van. Er zijn er nog altijd die denken dat kwantiteit primeert op kwaliteit. Als je even dat even met een helicopter-view bekijkt, dan kan je alleen maar lachen. Groen lachen heet dat dan. Toch zeker als je het finale doel niet meer ziet. Neenee, net als in de politiek: Machiavelli rules: het doel heiligt de middelen. En al kan je natuurlijk niet iedereen over dezelfde kam scheren: het zijn witte konijnen die nog het juiste inzicht hebben. Als je tradities in stand wil houden, dan moet je dat natuurlijk over generaties heen kunnen doorgeven. En dat doe je door de jeugd meteen met de juiste inzichten op te voeden. Dat is niet anders dan in het dagelijkse leven. Want straks zijn het net die jongeren die ouder worden, en de beslissingen zullen gaan nemen. Telkens treden nieuwe generaties aan, en die zetten vaak verder wat ze al met de paplepel meekregen. Als het dus daar al fout loopt, krijgt je het nooit meer goed…

Voortschrijdend inzicht: wat is dat dan? Vooral, en in de eerste plaats: problemen (h)erkennen, fouten maken, en leren uit die fouten. Zolang je dat eerste en vooral dat laatste niet beheerst, blijf je ter plaatse trappelen, en net als in de economie: ter plaatse trappelen is achteruit gaan. Trouwens, zo idioot is dat ook niet: stel je voor dat de wereld vandaag nog zou draaien volgens de wetten en regels van pakweg de Romeinen of de Perzen… Sla er maar es de geschiedenisboeken op na. Ik denk niet dat er velen akkoord zouden gaan, en dat is al een understatement… Tradities in stand houden betekent dus niet dat je ze niet dient in te passen in de wereld van vandaag… Maar dan moet je durven (h)erkennen. Bon. I rest my case… Knipogende emoticon Voor even toch.

Opdorp - dorpspleinICE Tom was in een andere provincie gebleven, na de fijne namiddag in Willebroek, en trok gisteren samen met ICE Kristine en ICE Chris naar Opdorp. Schitterend kader. Schutterstand op het dorpsplein… dOpdorpat is inderdaad nog traditie… En zoals ik al schreef, nu en dan moet een traditie al es geactualiseerd worden… Knipogende emoticon Ik vermoed dat dit bordje er al enige decennia staat.

Nu goed, ze lieten het niet aan hun hart komen. Malheuren-schieting, ook een jaarlijks gebruik. Chris en Tom haalden er ene binnen, Chris deed er verder nog een stuk of vier bij, en liet dus Tom met 2 stuks achter. Kristine hield het deze keer bij coaching van de ploeg. Of zou ze dat bordje dan toch letterlijk hebben genomen..? Knipogende emoticon

In het binnenland was het duidelijk ook iets beter weeIMG_2374r dan hier in de kuststreek. Ik hield het op de dichtstbijzijnde locatie, en dat was Zedelgem, op een boogscheut hier vandaan. Dat kan je letterlijk nemen, als je je amper een tiental minuten dient te verplaatsen, niet?

Qua aantal deelnemers was er daar iets minder enthousiasme op te tekenen. 26+4 deelnemers. Maar weldegelijk schuttersplezier, gelet we sportief zeker aan onze trekken kwamen. Veel zitten kwam er niet aan te pas, maar daarvoor was ik er ook niet heen gegaan, wat dacht u? En er stond lekkers in de rakels ook: bakken IMG_2378vers fruit… Ik trof er Johny van Dudzele aan, en we teamden dus samen om finaal 12 punten te verzamelen, en 2 van die mooie fruitbakken. Johny haalde zijvogel en 2 vogels neer, ICE D 2 fruitbakken, 3 vogels en een top. Onze ‘ploeg’ kon dus tevreden huiswaarts, want sport hadden we gekregen, en pak ook. Wie hoor je dan nog klagen?

Ik wens U een fijne week, wat er ook op uw menu moge staan! De juniors hebben in elk geval al weer iets om naar uit te zien: nog 1 weekje school, en ze mogen al de herfstvakantie inzetten… De tijd vliegt snel. In het licht van mijn betoog hierboven: gebruik hem wel!

zondag 21 oktober 2012

20/10/2012 - Willebroek (VHV) 13u - VKSJ

Na een stevige en zeker plezante wedstrijd vrijdagavond, Ssssst... hier rijpt de echte schutter!met onze vaste bende (toch al met z’n elven op de 26 aanwezigen) op het GWHV (tussenstand), trokken we gisteren zaterdag om dezelfde redenen (ik herhaal even: sport & plezier primeer) naar Willebroek. Het leuke daar is dat je altijd op 3 wippen schiet. Zijn daar nu 40 of 100 schutters. Dat maakt niet uit: 3 wippen krijg je. Heerlijk toch?

ICE W moet nog wat wennen aan het gebruik van de handboog...Met 5 ICE’ers sjorden we dus de traditionele boog mee naar ginder, en zagen er overigens ook van nabij hoe alweer een monument zich straks van de BEL20 laat de-listen… De ene is dat al wat meer gewoon dan de ander, maar ‘t is de inspanning die telt hé… Knipogende emoticon

We hadden, dankzij Dr. ICE K, ook het telefoonnummer van het Ziekenhuis in Willebroek al doorgekregen. Better be prepared… Knipogende emoticon

Ook binnen het VHV lopen wel wat zotzakken rond. Wie kan uitmBlokboog, letterlijk dan ;-)aken waar dit voor kan dienen, die moest es langsgeweest zijn…

We kregen dus waarvoor we tot ginder waren gereden: sport en plezier. En veel Een leuke namiddag dus. Coiffeurs incluis.stappen… Geslaagde namiddag zonder meer! Bon, kort samengevat: typisch A.D. ICE.

Nog jammer dat de weergoden beslisten om die beloofde ‘zonnige’ dagen wat op te schuiven, maar klagen konden we voor deze tijd van het jaar al zeker niet. Koud was het niet, en al zeker geen wind.

Straks es uitvlooien of we vandaag opnieuw wat gaan sporten. ‘t Is zondag, dus ver zullen we het in elk geval niet zoeken: morgen is het schooldag, en de zondag is dan heilig om de kids tijdig op rust te laten komen, zodat ze frist en monter aan de schoolweek kunnen beginnen. In elk geval was hun VKSJ-namiddag gisteren OOK een schot in de roos… Knipogende emoticon

P.S. Wie nog wat exclusieve snuisterijen op de kop wille tikken: begeef U naar de rommelmarkt te Ichtegem: U kan er terecht bij ICE Nadia voor die specialiteiten natuurlijk!