zaterdag 23 maart 2013

Staande Wip - Jeugdtornooien & -activiteiten

De lente is (op papier) het land ingetrokken. Hopelijk mogen we daar ook buiten iets van gaan merken binnenkort…

Net als vorig jaar, verzamelde ik alvast alle data ook in een digitale kalender, en die slimme jonge lui kunnen dat makkelijk op hun smartphones downloaden en synchroniseren met hun agenda’s…

Wie er nog iets aan toegevoegd wil zien: stuur ons een email op a.d.ice@archiers.eu en nieuwe items zullen automatisch synchroniseren op jouw agenda (als je 1 van bovenstaande reeds toe kon voegen).

 

Cheers, en vooral: veel schuttersplezier!

donderdag 21 maart 2013

21/03/2013 - Happy Birthday!

foto-18

Het is al 11 jaar geleden intussen, maar ik herinner me het als gisteren. 20 maart 2002, zo rond de klok van 20h ‘s avonds trokken we voor het eerst naar de materniteit, de (in mijn ogen) prachtigste van de streek, nl. de Stedelijke van Roeselare, aan de Ronde Kom. Intussen is die helemaal vernieuwd, maar de historische gevel is blijven staan. Enkele uren later was er weer een nieuw leven op de wereld gekomen, Louise.

Hoewel we toen al in Sint-Andries woonden, kozen we niettemin voor Roeselare. Mijn kantoor was er toen nog, en zo’n afstand was dat nu ook weer niet. Sindsdien zorgende we dat de wereldbevolking nog met 2 extra eenheden aangroeide, want nadien volgende nog de even guitige Julie en Henri. Prof. Vermeersch zal er niet gelukkig om zijn, maar bon, eerlijk gezegd, ik neem me het recht voor om even egoïstisch te zijn. Mijn leven was sindsdien nooit meer hetzelfde. En dat was in 2002 al voor de 2de keer in mijn leven dat ik op zo’n milestone botste. Ik heb er nog een nanoseconde spijt van gehad. Ook geen picoseconde, of elke macht kleiner acher de komma, voor zij die zouden kunnen vermoeden dat ik er ergens een grens wil op kleven Winking smile

Elk kind is bijzonder natuurlijk, vandaag is het is Louise die in de bloemetjes gezet wordt. En terecht: maar tegelijk ook vreemd. Als ik even denk hoe ik mijn jaren op die leeftijd herinner, heb ik soms het gevoel dat ze al stukken verstandiger is dan ikzelf. Ik moet verdomd goed zoeken naar momenten dat ze niet opgewekt is. Ik kan er echt nauweljks bedenken. Eén brok positieve energie. Ik kijk er dagelijks met grote ogen naar. Laat ons dan maar hopen dat ze dat verdertrekt in het leven welk nog voor haar ligt. Wij kunnen maar mee helpen richting geven, door onze ervaringen te delen. Niet kennis, maar ervaring. Benieuwd of ons dat zal lukken, en nog benieuwder wat ze ermee zal aanvangen. Al een geluk dat niemand een glazen bol heeft, of het leven zou nooit zo boeiend zijn.

En mocht ik er al één hebben: ik gooide die direct weg. Wellicht heeft ze die karakterttrek toch al overgeërfd: voor mij is een glas altijd halfvol. Er is niks mis met een positieve kijk op het leven: problemen worden zo uitdagingen. En ik ben echt benieuwd wat ze met al die uitdagingen die haar nog te wachten staan, zal aanvangen… Eerlijk gezegd: ik heb zo een vermoeden dat ze het op haar eigen manier best goed gaat aanpakken. Er komen nog veel mooie momenten, aan ons om ze te willen zien natuurlijk. Ik ben alvast een fan, en de grootste supporter!

zondag 17 maart 2013

Hey Man, Nice Shot (Filter)

Ik keer even een 15 tot 20 jaar terug in de tijd. Als student (ikzelf dan in Leuven, en dat voor alles samen om en bij de 8 jaar) maakten we o.m. de Grunge-periode mee in de muziek. Een song die me altijd bijbleef, was de hier in titel geciteerde. Beet rauw en underground at first, en paste wel met de parallel in mijn leven ook, met o.m. het even rauwe afscheid van mijn vader als 20-tiger.

Het is soms vervelend, en ook vandaag nog, een keer of 4 sneller te denken dan de doorsnee medemens. Het is maar een schatting, en ze is m.i. zelfs conservatief. Maar ik heb ook minstens 4 keer zo snel geleefd (en telkens blijven bijleren trouwens) als diezelfde doorsnee-medemens. Vraag is wat oorzaak en gevolg is. Daar ben ik eerlijk gezegd op vandaag nog niet uit. Wat ik wel weet: het is minder een zegen dat je zou denken. Ik had me altijd voorgenomen dat ik zo rond 2015-2017 wel moest gehad hebben. Aan dat tempo, had ik dan al meer verzet dan diezelfde doorsnee, niet? Simple math. Ik zal er niet ver naast zitten. En ik ben altijd al consequent geweest, dus ik heb ook nooit fabeltjes verkondigd wat dat betreft. Ligt evenmin in mijn natuur.

Rest enkel Uw moment te kiezen. Straks start de lente. Lijkt me een mooi ijkpunt. Ik heb dan ongeveer 32 jaar keiharde dienst erop zitten, met een stijgend tempo doorheen de jaren. Exponentieel zelfs. A razors edge… Winking smile

Waar dat vandaan komt? Ik heb altijd een hekel gehad aan middelmaat c.q. mainstream. Ik heb meer respect voor de brandweerman die zich vrijwillig inzet, dan het engagement van de doorsnee hoger gediplomeerde die teert op zijn verworvenheden. En meer nog: zich eraan vastklampt. De eerste laat zich namelijk in de eerste plaats niet leiden door eigenbelang. Zo kom je vanzelf bij de definitie van engagement. Daar staat geen IQ op, wel een EQ. Wie er in slaagt zichzelf tussen haakjes te zetten, die getuigt van een ongeloofelijk EQ. De contradictie hiervan is dat jezelf tussen haakjes zetten, en dus engagement tonen, net zorgt dat je voor de buitenwereld blijkt net buiten de haakjes te willen staan. Engagement is verdacht vandaag. Engagement wordt dus verward met eigenbelang. Ik denk dat ik zelfs mijn 2 handen niet nodig hebben om in mijn omgeving te tellen wie zichzelf (om de juiste redenen tussen haakjes zet, en dat niet doet uit eigenbelang). Al snel ben je dus een verwaande zonderling.  Dat zijn geen nieuwe inzichten. Filosofen uit de oudheid wisten dat al, zelfs het boekje welk het leven bepaalt van Pope Frances bevat die wijsheid al. Hij is dus universeel, en heeft niks met onze huidige tijdsgeest te maken.

En dat is natuurlijk cruciaal: het is universeel des mensen, maar slecht aanwezig bij een minderheid. En ja, er lopen veel ‘false positifs’ rond om het in statistische termen uit te drukken. Neem nu bv Moeder Theresea. Het blijkt dat het mens zowat het omgekeerde was van wat de wereld jaren van haar dacht. Dat zijn dus de uitzonderingen op de regel, en die weinigen zijn zelf al uitzonderingen op de regel. Conclusie: de meerderheid (99,9%) is de regel: eigenbelang eerst. Engagement kennen ze niet. Dat is dus in feite hypocrisie ten top, maar ik begrijp dat. Het stelt de mens in staat te overleven. Ook vandaag nog. Overleven klinkt hard, maar denk es na wat je met je leven al deed, en nog doet, en meer nog: probeer es te achterhalen waarom je doet wat je doet. M.a.w. wie durft al es ten gronde afvragen wat de echte motivatie achter bepaalde keuzes is? Neen, velen zullen zover niet komen: ofwel zullen ze bewust hun eigen waarheid verdraaien om er een goed gevoel aan over te houden, ofwel niet eens inzien wat de vraag precies is. Diezelfde 99,9% kiest voor de weg van de minste weerstand, heel hun leven lang. Daar is ‘an sich’ niks mis mee natuurlijk. Overleven, weet U nog?

Wie nug nog niet is afgehaakt bij het lezen dezer, dat is al een straffe (m/v)… ook dat moet ik toegeven. Geen lichte kost voor een zondagochtend. Jammer dat de Zondagskrant verdwijnt, want die is al stukken luchtiger om te lezen bij de eerste kop koffie van de dag hé… Smile

Tijd dus om weer iets universeels uit te halen, en waarom niet als startpunt lente 2013? Er valt iets voor te zeggen. Een kleine beetje symboliek mag altijd niet, hoe irrelevant het in se eigenlijk is. Mensen houden nu éénmaal van symboliek. Ook die uitzonderingen op de uitzonderingen die de regel menen te moeten bevestigen…

Tijd dus om nog es een klomp te breken. Geen revolutie, maar evolutie. Jip, ik ben er weer es klaar voor. Wie nie volgt, en die toch de moeite nam dit te lezen: geen paniek: je bent niet verondersteld het te kunnen begrijpen. Just wait and see.

This will all make sense in due time… Meer nog: u hoeft het zefls niet met mij eens te zijn (een gevolg van De Verlichting, wist U dat?). Ken Uw Pappenheimers… Smile