zaterdag 12 mei 2012

11-12/05/2012 - Hemico viert feest terwijl ook ICE Nadia en ICE Wim aan het feest waren in Tillegem - Finaledag West-Vlaams Jeugdcriterium te Esen: ICE Julie aan het feest… en alle gevolgen van wat feesten met zich mee kan brengen…

IMG_1126

In Ninove werd de nieuwe toonzaal van Hemico met de nodige luister ingehuldigd. Bravo aan de inrichters, waaronder ook onze ICE Chris en Kristine natuurlijk. Het heerschap hieronder zou U ook kuIMG_1128nnen herkennen. We hebben ‘m later geleerd hoe precies je je das moet dragen… Knipogende emoticon

 

Zo werd ons ook geleerd hoe er moest gedanst worden. De gevraagde coverband deed aardig zijn best, en bracht een mooi spektakel. Maar de gevolgen van dat AD ICE Dancing

dat was voor… het ‘na’ ziet U hieronder…
waren voor ICE Kristine iets minder leuk… Een breuk aan de voet, ligamenten gescheurd aan de knie… En dat door een op het eerste zicht onschuldige val. Ai, heet dat dan… Bedroefde emoticon

IMG_1133

* * *

IMG_1127

Terwijl vertoefden ICE Wim en Nadia in Tillegem. Onze Sire daar bij De Vrije Archiers, hield rekening met de plaats op het bord, en moest zich nog reppen om ICE Nadia bij te benen, zo te zien!

 

* * *

Dat was vrijdagavond (en ook wel zaterdag… Knipogende emoticon). ‘s Ochtends waren de A.D. ICE Juniors aan het feest: de kleine meid ICE Julie eindigde 3de na de laatste manche van het West-Vlaams Jeugdcriterium. En dat met jongens voor en achter die pakken ouder waren. Proficiat aan die kleine meid, maar ook aan al die enthousiaste jongelui.

Julie op het podium!

IMG_1296

Mooi zo!

vrijdag 11 mei 2012

Zondag was vroeger Josdag, nu zondag is het moederdag…

 

Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap. De moderne Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd. Dit verschilt echter per land. In Nederland,België en vele andere landen valt Moederdag op de tweede zondag in mei. In de omgeving van Antwerpen wordt Moederdag op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag) gevierd, sinds 1913. In Frankrijk is het Moederdag op de laatste zondag van mei - tenzij Pinksteren op die dag valt, dan is het de eerste zondag in juni. In Spanje wordt El día de la Madre de eerste zondag in mei gevierd. In het Verenigd Koninkrijk valt Moederdag op de vierde zondag van de vastenperiode, dus drie weken voor Pasen.

In gezinnen die Moederdag vieren staat de dag tegenwoordig in het teken van het verwennen van moeder. Ze krijgt veelal ontbijt op bed en cadeaus en huishoudelijke taken moeten, voor zover dat niet al gedaan werd, door vader en de kinderen worden verricht. Vaak hebben de kinderen op school of op het kinderdagverblijf cadeaus gemaakt. Vaak wordt ook oma op deze dag bezocht.

Oorsprong

Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag en gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland. De formele moedercultus met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der goden, werd overal in Klein-Azië beoefend op de ides (15e dag) van maart.

De katholieke Kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus.

In het Verenigd Koninkrijk is Mothering Sunday een christelijke feestdag, te vieren op de vierde zondag in de Vastentijd, de aanloop naar Pasen, waaruit de huidige Britse variant van Moederdag is geëvolueerd. In 1644 was er in Engeland voor het eerst sprake van een Moederdag zonder kerkelijke achtergrond.

Pas in het midden van 19e eeuw werd Moederdag in Amerika geïntroduceerd. In 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia een grote publiciteitscampagne voor Moederdag, een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Het succes kwam echter pas nadatAnna Marie Jarvis in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders. In 1908 organiseerde Anna Jarvis (1864-1948) uit Grafton,West Virginia de eerste Moederdag, vooral om haar moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken die in de Amerikaanse Burgeroorlog zogenaamde Mother's Day Work Clubs had georganiseerd om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen. Het idee sloeg aan, en Jarvis zette door om meer mensen over te halen. In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother's Day zou zijn, een nationale feestdag.

De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid. In Nederland begon de traditie rond 1925.

De Amerikaanse Moederdag was nog niet bekend, toen de Antwerpse liberaaldenkende kunstenaar en schepen Frans van Kuyck (1852-1915) in 1913 een Moederdag lanceerde op 15 augustus, de feestdag van Maria, sinds 1124 de patrones van de stad. Het was de dag van de grote Mariaprocessie. Volgens de Antwerpse schepen was de sociale orde in het begin van de eeuw grondig verstoord door de ingrijpende modernisering. Zijn remedie: het herstellen en cultiveren van de waardigheid van de familie. Hiervoor moest volgens Van Kuyck alles ingezet worden op het in beeld brengen van de rol van de moeder in het gezin en de maatschappij. Een speciale dag leek hem een ideale techniek. Van Kuyck mobiliseerde de plaatselijke pers en de scholen, publiceerde een scenario en zette een propagandacomité aan het werk. De kinderen en vader moesten moeder verrassen met versieringen, gelegenheidsversjes, bloemen, speciale broodjes en zelfs juwelen.

In 2011 stond in Nederland de actie Serious Request in het thema van "This one's for mama". Hierbij werd geld opgehaald voor (vaak) alleenstaande moeders in arme landen. In het teken van deze actie werd 24 December 2011 eenmalig uitgeroepen tot moederdag in Nederland.

(bron: Wikipedia)

* * *

Maar wie of wat bedoel ik nu precies met moeder? Die mama, of is dat meer dan moe? Moe, moeder, moest?

Wie had het ook al weer over weerbare mannen onder de wip..?

woensdag 9 mei 2012

82ste Keizerschieting ingericht te Wijnegem door K.N.B.B.W.-F.R.N.A.B op 20 mei eerstkomend - 82e Tir National à l’Empereur de Belgique

 

logo_kleur

Ons meegedeeld gelet met een beetje vertraging pas volgende week in De Wipschutter… zie ook verder voor tekst in het FR. En met bijzondere aandacht voor de reserveringsmodaliteiten voor de maaltijden. Wij dragen geen verantwoordelijkheid voor de inhoud hieronder, gelet die integraal is overgenomen, met het verzoek die maximaal te verspreiden. Voor verdere vragen kan U uiteraard terecht bij het bevoegde Bondsbestuur.

* * *

De mooiste individuele wedstrijd van het jaar wordt dit jaar ingericht door de maatschappij:

Wijnegem Sint-Sebastiaan

Schoolstraat, 2110 Wijnegem

Deze schieting is voorbehouden aan de koning(in) 2012 van de maatschappij waar hij/zij officieel is aangesloten met de bondskaart en die in regel is met de KNBBW (of zijn/haar onmiddellijk voorganger indien de koning 2012 belet is). De koning(in) moet zich aanbieden aan de inschrijvingstafel met een certificaat (model zoals is verzonden aan elke zaakgelastigde van de maatschappij), ondertekend door de koning(in) de voorzitter en de secretaris van de maatschappij. Tegelijkertijd moet ook de bondskaart 2012 en identiteitskaart worden voorgelegd.

Programma in de voormiddag:

WIP 1: Keizerschieting volgens de reglementen van de KNBBW

Inschrijvingen keizerschieting vanaf 9u30 tot 11u00 stipt

De deelnemers moeten de Belgische nationaliteit hebben!

Inleg: 7 euro voor de verplichte deelname aan de namiddagschieting

WIP 2: blokschieting

Voor de winnaar een waardebon ter waarde van 125 euro.

Inschrijven van 9u30 tot 11u00 stipt

Inleg: 2 €

Er wordt op nummer geschoten!

Blokken worden niet meegenomen.

Model keizerschieting met 3 pijlen te schieten.

Koningen moeten eerst op de wip van de keizerschieting schieten vooraleer ze kunnen deelnemen aan de blokschieting. Ze mogen wel tussendoor schieten indien ze niet op tijd waren om op hun nummer te schieten. Indien men de blok afschiet op de keizerschieting kan hij/zij toch niet deelnemen aan de blokschieting en kan men zijn geld terugkrijgen.

Middagmaal enkel verkrijgbaar mits reservatie per telefoon op het nummer 0477 60 62 83 (Nancy De Smedt) voor 13 mei en betaling op het rekeningnummer IBAN BE17 8637 2769 4521 - BIC SPAABE22 op naam van de maatschappij Wijnegem SS met vermelding van uw naam + het aantal personen + de menu waarvoor U wenst te reserveren. U kan kiezen tussen frietjes met stoofvlees of koninginnenhapje voorafgegaan door soep en gevolgd door een dessert aan de prijs van 12 euro per persoon.

Op het terrein zullen ook snacks vrij verkrijgbaar zijn.

Programma in de namiddag:

Bondsschieting op 2 wippen

Wip 1 en 2:

2 hoge: 10 euro

4 zijden: 7 euro

4 kallen: 4 euro

36 vogels: 3 euro

Berekend op 60 schutters

Van 61 tot 120 schutters 1 vogel van 3 euro invullen per schutter per wip.

Vanaf 120 schutters 1 vogel van 6 euro invullen per 2 schutters per wip.

De lege pinnen van de bondsvogels tellen mee voor het invullen vanaf de 7e bondsvogel

Bondsprijzen bovenop het beschrijf:

Wip 1 : 10 dresseerschalen met 4 schaaltjes versierd met het bondslogo

Wip 2: 10 glazen vazen versierd met het bondslogo

TOTALE WAARDE VAN DE PRIJZEN IS 1060,00 EURO

Inleg per wip: 3,5 euro – zelfde inleg voor de jeugd

Begin van de schieting : 14u00 - 5 uur schieten

* * *

Le plus beau concours individuel de l’année est organisé par la société

WIJNEGEM SINT-SEBASTIAAN

Schoolstraat, 2210 Wijnegem

Le tir à l’empereur est réservé au roi/reine en titre de 2012 , ou en cas d’empêchement par son prédécesseur immédiat, de la société dont il/elle est membre officiel avec son/sa carte fédérale et à condition que la société est affiliée à la FRNAB et a rempli ses obligations le l’année 2012.

Le candidat se présente à la table d’inscriptions avec un certificat (déjà en possession du fondé de pouvoirs de chaque société), soussigné par la candidat même, le président et le secrétaire de la société. La carte fédérale 2012 valable et la carte d’identité doivent être également présentées.

Programme avant midi

PERCHE 1 : tir à l’empereur au conditions des règlements de la FRNAB

Inscription du tir à l’empereur de 9u30 à 11u00 précise

Les participants doivent avoir la nationalité Belge !

mise : 7 euro pour participation obligée du tir de l’âpres midi sur 2 perches.

PERCHE 2: tirs au bloc

Pour le vainquer: bon d’un valeur de 125 euro

Inscription de 9u30 à 11u00 précise.

Mise : 2 euro

On doit tirer sur numéro.

Les rois/reines doivent d’abord tirer sur perche 3 afin de participer au tir au bloc ! S’ils tirent le bloc ils peuvent récupérer la mise.

On peut prendre déjeuner seulement quand on paye avant 13 mei sur compte IBAN BE17 8637 2769 4521 - BIC SPAABE22 de la société de Wijnegem. Vous mentionnez votre nom + pour combien de personnes vous payez + la choix: vidée ou ragout avec frites + soupe + dessert pour 12 euro par personne.

Aussi à vendre sur le terrain: des frites, …

Programme après-midi

tir fédéral sur 2 perches

perche 1 et 2:

2 supérieurs: 10 euro

4 poules: 7 euro

4 cailles: 4 euro

36 oiseaux : 3 euro

compté sur 60 tireurs

de 61 à 120 tireurs 1 oiseau de 3 euro en plus par tireur en plus par perche.

A partir de 120 tireurs 1 oiseau de 6 euro en plus par 2 tireurs par perche.

les pointes vides des oiseaux fédéraux comptent pour le remplissage à partir 7e oiseaux fédéral.

prix fédéraux en plus du tir :

perche 1 : 10 plats de service garnis avec l’écusson de la FRNAB

perche 2: 10 vases avec l’ecusson de la FRNAB.

VALEUR TOTALE DES PRIX: 1060,00 EURO

mise par perche: 3,5 euro – même mise pour les jeunes.

Début du tir: 14u00 – 5 heures de tir

 

 

De voorzitter, Le Président & Secretaris-Generaal, Secrétaire Générale

 

Jos Van der Stappen & Bram Uvyn

maandag 7 mei 2012

Slaap (of rust)…

Er bestaan schijnbaar verschillende theorieën over waarom slaap precies bestaat. Nog veel meer over de gevolgen van het gebrek daaraan. Wat in elk geval vast staat is dat ik het veel te weinig doe. En als ik even terug ga in de tijd, dan kom ik ergens op 1998 uit, waar je een grafiekje zou kunnen beginnen tekenen waarbij het aantal uren slaap omgekeerd evenredig zakt met het ouder worden. Ik begin zo stilaan aan het nulpunt te geraken.

Er dringen zich dus 2 oplossingen op:

  • ofwel pogen onze planeet iets minder snel om haar as te doen draaien, en alzo dus langere dagen te genereren
  • via zelfdiscipline opnieuw leren slapen…

Dat eerste lijkt me, gegeven de leeftijd van pakweg ons melkwegstelsel, geen optie te zijn, dus is er eigenlijk maar 1 keuze.

Misschien kan ik pogen brulkikkers te tellen vanavond? Knipogende emoticon Niet mezelf dan, want dan ben ik natuurlijk rondjes aan het draaien… Meester Geert had de kinderen al één en ander geleerd over kikkers. Dus zijn die kleine mannen al een deel van het werk gaan doen voor papa vandaag: m.n. dikkopjes vangen. ‘t Is nu aan mij om ze te tellen. Trouwens, die paar die straks als pedagogisch materiaal moeten gaan dienen op school: hoeveel decibel minder zou dat vannacht betekenen..?

jaja, het IS een metafoor!

Ik zou het best niet pogen becijferen, of ik zal allicht weer op een verkeerd been vertrokken zijn…

Teksten vol dubbele bodems: zo val je van de ene put in de andere.

zondag 6 mei 2012

5/5/2012 - Nationaal Jeugdcriterium 2de manche: Gent Ware Vrienden

IMG_1104

Onze kleine gastjes namen voor het eerst deel aan het Nationaal Jeugdcriterium, en deden het daar bijlange niet slecht. Alleen papa mispakte zich lelijk. Wat is er erger dan het voorbeeld te moeten geven, en het niet te doen?

Ik zal maar een voorbeeld nemen aan mijn kinderen in plaats van omgekeerd. Zielig. Al moet ik het zelf zeggen.

IMG_1106

Louise schoot op haar tien 1 kalle, en Julie haalde ook 2 punten, door een dubbele vogel neer te halen.

De rest haalde papa figuurlijk neer. Er moeten andere kanalen gezocht worden om slaaptekort en stress in goeie banen te leiden. IMG_1105

Maar goed, woorden zijn zwak, het zullen de daden zijn die kunnen tonen dat wijsheid bestaat. Je TE veel voor iets willen inzetten, werkt averechts op den duur, zoveel is inmiddels duidelijk. Ik trek het me allemaal iets te veel aan, en een Ommgang van Keizer Karel o.m. hoorde daar zeker al niet bij thuis. Weeral een lesje geleerd.

Nu, er is natuurlijk altijd hoop: Rome werd niet op één dag gebouwd, en dus ook niet op één dag afgebroken… Aan mezelf dus om dat te tonen en meer nog: te bewijzen.

IMG_1110

Wat die kinderen betreft: ook zijn wie ze zijn door o.m. diezelfde passie van hun vader. En daar ben ik dus wel fier op. Amen.