dinsdag 25 september 2012

Charter van Kortenberg… Het begin van onze Westerse democratie: wat Jan Peumans dus bedoelde…

Het Charter van Cortembergh (Bron: Wikipedia)

Wij, Hertog Jan Van Brabant, geven te houdene, ewelec , vortane al d'articlen die hier naer bescreven staan:
Eerstwaerfs; dat wij no bede nemen, hensij omme occaison van ridderscape, van huweleke ochte gevangnesse, ende die bede sal men also wes’lec nemen.
Vort selen wij, selen wij houden al onse lant te wette ende onze lieden, riken ende armen, wet!, ende vonnesse doenghelijc.
Vort selen wij, selen wij alle onse vrie staden houden in haerre vriheiden die sie harebracht hebben.
Vort selen wij, selen wij kiesen binnen lands viere goede lieden.
Ende desen selen komen te Corthemberghe, van drien weken te drien weken.
Ende volle macht hebben van onsen weghen, altoes alle dese dinghe te verbeterne.
Ende vort ware dat zake dat enech van voorgeseiden riddren van live te doen ghinghe, dat men enen andren kiesen bi rade der goeder liede van den lande.
Ende dese riddren, zij selen sueren op d'Heil'ge Evangeliën dat si ons wale bewaren selen ende recht geschien doen na hare beste.
Ende ware dat sake dat de riddren eneghe dinghe maekten, so consenteren wij dat men binnen onsen lande engheen vonnesse segghen sal, noch dienst doen en sal, tot ane dier stont, dat men die dinghe geschien dade.
So hebben wij, Hertog Jan Van Brabant, deze lettren besegelt.
Also is’t gesijt.

Het Charter is de eerste op het Europees vasteland getekende keure die de vrijheden van de burger omschrijft en, na het Magna Carta het tweede document van die aard in de Westerse geschiedenis. We spreken 27 september anno 1312, ofte bijna 700 jaar geleden…

* * *

Dat was dus gisteren, bij de openingsrede nadat Jan Peumans en zijn bureau opnieuw geïnstalleerd waren. Tevens was er ook een 3-kleuren beschrijf te Nieuwpoort. Ik mocht later vernemen van ICE Wim dat het stormweertje gisteren daar een stokje voor had gestoken. Een kleine 50 schutters mochten huiswaarts keren. Ik was al blij dat ik veilig en wel achter glas zat in mijn kantoor… Knipogende emoticon

* * *

Via deze weg bieden wij ook onze Innige Deelneming aan, aan Roger van Kaprijke & familie, bij het heengaan van zijn 87-jarige moeder. Amen.

maandag 24 september 2012

23/09/2012 - Tornooidag 7 - Huldeschieting 25 jaar schutter Christophe Soetaert Ledegem - Brugge/Damme

Kaprijke I

Weer een drukke tornooidag op een wat weifelende zondag (qua weer dan). Kaprijke en Vrij & Blij kwamen elk met 3 teams kampen voor een goeie prestatie, en tevens ook een pak schuttersplezier. Beide kregen we ook deze keer weer te zien… Knipogende emoticon De prijs voor de meest enthousiaste ploeg gaat alvast naar de dames-ploeg van Kaprijke: zoveel kreten op een voormiddag hoorde ik nog niet veel samen. Net dat ontbreekt maar al te vaak in de schutterij tegenwoordig… Fantastisch!

Drukker en drukker... tornooikoorts?

Ook sportief  waren weer prachtige dingen te noteren van onze bezoekers, en ook enkele gekende vrienden kwamen nog langs, zoals de gasten van de Breughelschutters & onze vriend Dr. Bow…

Strafste prestaties werden individueel opgetekend: Wouter van Vrij & Blij schoot een fabuleuze 50 punten bij elkaar, en onttroonde daar Jochem mee. Die laatste bleef echter wel het meeste raak te hebben geschoten met liefst 23 blokken (op 45 scheuten, pro memorie. Faut le faire!). Idem bij de dames in de gemengde ploegen: Tamara van Vrij & Blij loste Marcella af aan kop op punten, maar ook Marcella hield stand met het meest aantal blokken. En in de ploegenklassementen werd geen koppositie bedreigd, hoewel het spannend werd. Asper staat nog altijd aan kop met een straffe 135 punten, en blijft het enige team dat al een wip kon leegschieten (en dus doen vullen). Vrij & Blij deed het goed: ze springen met 2 teams in de top 5. Mooie prestatie ook, zeker als je ziet dat ze vrij a-typische ploegen opstelden: vooreerst plezier dus, en de prestaties volgen dan mee!

Alle standen, team en individueel, vinden jullie op http://bit.ly/ADICE_Summer_Results natuurlijk.

* * *

IMG_2086Het was al 14h gepasseerd eer onze taak erop zat, door alles netjes op te ruimen. Ons lid, en teven copain Christophe, vierde zijn 25 jaar schutter te Ledegem. Die hulde wilden we dus gaan brengen, zelfs al waren we te laat, en moest (ikzelf dan alvast) vroeger vertrekken. Maar klagen konden we zeker niet. De totaalstand moet ik nog meekrijgen, maar ook wij waren in goeie doen: zelf kaapte ik 7 vogels, 3 zijvogels en een hoge mee; Chris pakte 1 zijvogel en 2 hoge mee, en Kristine, en Wim al een respectievelijke zij en kalle, naast elk ook nog vogels… We mochten al een derde wip bestellen om al onze panaches te bewaren… Glimlach

Kortom, een leuke namiddag, hoewel ie kort was. Maar goed, je bent niet elke dag 25 jaar schutter natuurlijk….

 

to be continued!