vrijdag 31 mei 2013

29-30/05/2013 - Wisselschaal Wijlen Jozef DEVAERE, Keizer van het Sint Sebastiaansgild te Torhout, op terrein van Sint-Joris Roeselare - Kennismaking met Oostende Willem Tell…

Woendagavond dus uiteindelijk toch de kracht bij elkaIMG_2874ar gespaard om nog es te gaan sporten. Deed deugd, het idee alleen al. Wat minder deugd deed, was het lamentabele IMG_2875weertje. Wat normaal gezien een mooie avond kan zijn, werd wat ontsierd door de weersomstandigheden. Jammer. Niettemin. Keizer Jozef werd alle eer aangedaan, want met Torhout haalden we de eerste editie van de combat binnen, en dus krijgt de trofee zijn plaats in ons clubhuis.

Het mag gezegd, Hoofdman Pol Devaere van Sint-Joris, broer van, had samen met zijn gildebroeders voor een schitterend onthaal gezorgd, en werden we dus door hen in de watten gelegd met een prachtig buffet. Stel je daar dan nIMG_2879og es een mooie lente-avond bij voor: dan was de perfectie niet ver af geweest. Zelf had ik wel gemengde gevoelens: mijn schuttersroots liggen namelijk bij Sint-Joris. Als tiener, en nog in de tijd van de stand op ‘t Motje, leerde ik er de handboogsport kennen. 3 keer per week was ik met mijn grootvader bij Sint-Joris op het appèl: woensdag, zaterdag en zondag. En het leuke is: na bijna 30 jaar zie ik er nog immer bekende gezichten. Ik ga mijn grootvader nog wat extra eer aandoen, en es regelmatiger naar ginder trekken.

Trotse Hoofdman Verschaeve krijgt de wisseltrofee overhandigd…

Na de combat, die dus volgend seizoen plaats zal vinden in Torhout, kregen we nog een mooie verbroederingsschieting aangeboden. Weelde op de wip, want elke gilde had voor mooie prijzen gezorgd…

* * *

Thuisgekomen, zo rond elven, kreeg ik na wat bijwerken van het politiek-economische nieuws van de dag, nog een werkje op mijn boterham, waar ik eigenlijk niet op had gerekend. Het werd dus onverwacht nog een nachtje doorwerken. Tegen de middag klaar, maar ook gaar… Veel energie bleef niet meer over, dus werd ik wel verplicht tot een powernap. Maar goed, adrenaline is een vreemd verschijnsel: als een mens op dreef is, dan is slaap toch vaak iets bijkomstigs. Ik durf het dan al wel es onder tijdsverdrijf catalogeren. Als je het even praktisch bekijkt, is het dat ook. Het zijn enkele uren waar je eigenlijk niks doet. Kan dus goed zijn dat je eigenlijk niks te doen hebt. Snap je?

Die slaap dient eigenlijk om je geest tot rust te brengen, dat kan op verschillenden manieren. Het werd al snel weer na zessen, en een training in St; Amandsberg zat er niet meer in. Dus maar even naar Oostende Willem Tell getrokken. 11km from home-base. Kan je sukkelen? Ze houden er hun ledenschietingen maar voor eenIMG_2881 dikke 2u, maar dat was voldoende. 19h beginnen, en voorlaatste ronde om 21h. Met dit weertje kan niemand daarom klagen. En de geest? Wel die had zijn rust gehad. In die goeie 2u geen moment aan business gedacht, maar enkel geconcentreerd op de recurve-power, de houding, de spanning op oog en vingers… En onderwijl een verwarmende koffie in een mooi bos. Ben ik blij deze hobby na meer dan 25 jaar weer te kunnen beoefenen. Anders blijf je wel continu aan je bureau gekleefd… Lekker niet dus, en je komt thuis met alweer de energie-levels op nivo. Dat er weer een pijltje mocht sneuvelen, tja. Dat nemen we er dan maar weer bij. Risico van het vak hé. En zo zijn we ondermeer al bloggend al weer de vrijdag aangevat. Mooi zo. Straks, na alweer een powernap, de dagelijkse boterham wegwerken, met een bak energie. Met dank aan de de tradtionele sport!

Trouwens, ik zie al uit naar het verorberen van de boterham van vandaag. Waarom? Welaan: vrijdagavond is familieavond in het decor van Tillegem! Het weekend zal ook wel zijn chames hebben. Ik zie er al naar uit om met het gezin op verkenning te trekken. Is het niet net dat waar het in onze geliefde traditionele sport om draait? Wie dat niet ziet, die ontkent het licht van de zon. Aandacht voor die jonge generatie is daarbij primordiaal. Wat is er mooier dan als gezin er te kunnen op uittrekken, en samen te zijn, waarbij we nog sporten ook? En wellicht nog een beetje frans leren ook… Onze zuiderburen, the place to be! Winking smile

Een triviale vraag, heet zoiets… Smile Jaja, ik ben een gelukkig man. Als men maar beseft dat je zelf kiest voor je geluk, en je daarvoor ook dient te werken. There is no such thing as a free lunch!

woensdag 29 mei 2013

29/05/2013 - de sportloze dagen blijven aanhouden… maar aan alle lelijke liedjes komt OOK een eind ;-)

Behalve het opmeten van schade, kwam er sportief gezien van mIMG_2871ijn passie nog niets in huis deze week. Laatste wapenfeit dateert intussen al van vrijdag laatstleden in TIllegem.

Wie nie al te ver trekt, die kan in elk geval in onze 2de hands winkel terecht. Vorige week kon 2 keer gaan trainen, wat resulteerde in 5 kapotgeknalde stuks, en dan nog ene in de takken van de bomen van Tillegembos (en dat voor een recurve-boogske), maar die komt nog wel terecht…

Ik heb bovendien wel voldoende stock liggen, wat me toelaat tussendoor al es enkele pijltjes af te werken. Ze staan dus klaar om te vliegen, maar moeten natuurlijk eerst op een schutterstand terechtkomen om dat dan daadwerkelijk te doen.

In elk geval vanavond dus. Ter nagedachtenis van de eerder dit jaar overleden Keizer Jozef DEVAERE, bakker op rust, van het Gild in Torhout, is er een combatje gepland met jaarlijkse wisselschaal, met de gilde Sint-Joris Roeselare. Ik leerde overigens, in de tijd van ‘t motje-park, voor zij die wat van de geschiedenis van Roeselare afweten, daar met mijn grootvader de boogschuttersport aangeleerd. Intussen is hun stand verhuisd naar Rumbeke, niet zover af van het AB Businesspark, maar niettemin, mijn schuttershart klopt immer iets sneller als ik al de naam hoor vallen. Ik heb er toch een kleine 5 jaar als jeugdschutter actief aan de ledenschietingen deelgenomen, toen trouwens nog 3 keer per week: op woensdag, zaterdag en zondag…

Plezante tijden dus, maar een eeuwigheid geleden.

008

maandag 27 mei 2013

27/05/2013 - de voorbije week eindigde zoals ze begon…

Er zijn zo van die weken dat niet alles loopt zoals je plant. Net integendeel. Dat is daarom niet negatief en/of pejoratief bedoeld. Het is gewoon anders. Mijn devies is immer geweest: “If you fail to plan, you plan to fail”. Niets is minder waar. Maar dat is natuurlijk puur zakelijk bekeken. Op menselijk vlak gelden dergelijke uitspraken en wetmatigheden natuurlijk niet, of toch met een heel andere dimensie. Wat valt er te plannen, en meer nog: wat valt er te falen? Weinig tot niets eigenlijk: you go with the flow, zeggen ze dan in het engels. Alleen moet je dat ook kunnen natuurlijk, zoiets zit al of niet in je aard.

Na een week waar ik zowat alle hoeken van mijn hersenpan heb gezien en opgezocht bv, nam ik me voor een weekend de knop om te draaien, en inderdaad mee te gaan met de waan van de dag. Maar mijn zondagavond eindigde zoals de zaterdagmorgen begon. I did not fail to plan, maar het plan ging gewoon niet door. Waarom? Bwa, me dunk de onverschilligheid van mensen met een heel beperkt EQ. Hoewel, dat is dan meteen het eerste pleonasme hier. Een beperkt EQ kan tot niets anders leiden dan onverschilligheid, en egoïsme. En dat is ‘an sich’ eigenlijke geen verwijt. Perceptie is realiteit. Ofte, in mensentaal: elk ziet de wereld door zijn eigen bril, en het is maar weinigen gegeven die wereld te zien door de bril van een ander en zich daar daadwerkelijk ook in in te leven. Dat is nu net emotionele intelligentie. Veel belangrijker dan een hoog IQ. Maar heel zelden zie je beiden in hoge mate in een individu. Wat ik al enkele jaren kon vaststellen: als die beide verenigd zijn, dan zijn die een verdomd zware last om dragen. En toch kan je er weer uit bijleren, als je het maar zelf wil natuurlijk. Running the extra mile, pleegt dat dan al es te heten. Contradictorisch: het zijn altijd dezelfde die tot die conclusie moeten komen, en tevens alweer een versnelling bij te steken. Het alternatief is namelijk onverschilligheid, wat uiteindelijk het toppunt van egoïsme is.

Ik had misschien ook nog filosofie kunnen studeren, in mijn vrije tijd. Winking smile

Het lijkt me duidelijk dat je beter wat egoïsme strooit op je dagelijkse maaltijd, anders ben je per definitie het voorwerp van parasieten. Er wordt dus op je geteerd, en voorwaar, zelfs dat soupeert een pak energie op. Maar tot wat dat energieverlies leidt, is me geheel onduidelijk. M.a.w. en slotconclusie van dit beperkt traktaat: ik liet me nu al enkele keren vangen, of noem het een ezel die zich meermaals aan dezelfde steen stoot. Welaan: finito.

* * *

Sportief valt er weinig en ook weer veel te vertellen. Weinig wat mezelf betreft, want ik zat een gans weekend aan mijn buro. Sportief kan ik dus maar getuigen over wat elders gebeurde. Laat het ons dan ook houden op de belangrijkste gebeurtenis van dit weekend: de Keizerschieting bij onze vrienden in Frankrijk. Ik ben dan ook verheugd te mogen zien dat een goeie vriend, en tevens bezieler van de sport zelf, het heeft gehaald, m.n. Marc RUBBEN. Ik hoop ‘m nog in de voetsporen te kunnen treden… Winking smile

Empéreur 2013: Marc RUBBEN!

Fantastische prestatie, en zal zeker ook vele van zijn vrienden blij gemaakt hebben, hier alvast al niet in het minst de immer aimabele Jean. Hij mag zich opmaken voor de organisatie van de Tir de l’Empéreur volgend jaar in Flêtre! Encore nos félicitations, Marc!

Trouwens: wat zou er mooier zijn om ook een Europese Keizer te schieten? Misschien iets voor de federaties om es over na te denken. Dat zou nog een extra dimensie kunnen geven aan het E.K. …

Het wordt op woensdag 3 juli een fantastisch feest voor Marc: in het jubilaris jaar nog es een Keizerstitel erbij. Mooi, en ik zou zeggen: allen daarheen! Zie ook deze link op Facebook.

Geniet van deze zonnige maandag, of toch zij die het kunnen… Smile