zondag 22 december 2013

Wordt 2014 een schakeljaar, waar we nog lang naar mogen refereren? Of business as usual, en dus verder verval?

Wie deze week de Wipschutter las, ontwaarde voorwaar bemoedigende woorden, alvast voor wie tussen te lijnen wil lezen, en vooral: als de schrijver het zo bedoelde. Ik citeer even: de Voorzitter wil de toekomst van de (sic, met hoofdletters) “Edele Handboosport” waarborgen. Iets verder lezen we: de grondige wijzigingen van het reglement die in het vooruitzicht worden gesteld voor de toekomst van onze Nationale Bond, vragen de medewerking van U allen, teneinde de beste oplossing te vinden voor de problemen die zich stellen.

Is het inzicht dan weldegelijk gegroeid dat er zich binnen de Nationale Bond problemen stellen? Of moeten we nog even helpen de voorbeelden van wanbestuur op te sommen? Inzicht begint bij het onderkennen van problemen en fouten. Wie ootmoedig kan toegeven fout(en) te hebben gemaakt, die verdient respect ja. Als het wat wollige praat blijkt, zoals we al eerder mochten horen, dan zou ik eerlijk gezegd ook niet verwonderd zijn. Maar U kent ons: we zijn wel consequent. Immer. Schijnheilig al zeker niet.

Te weinig, maar weldegelijk hoopgevend veel, beseffen hoe belangrijk de jeugd is in onze sport. Ik stel regelmatig vast (dat heb je dan als je de sport in familieverband beoefent) een bijna verbazend enthousiasme vrij veel ‘oudere’ schutters die gecharmeerd zijn door de inspanningen van onze jeugdschutters. Er is dus een breder draagvlak dan menig bondsbestuurslid wel pleegt te denken. Ze moeten alleen willen, en soms moet je wat vuur aan de lont houden, en als het nodig is zelfs de lont in gang steken. Ook daar heb ik geen enkele schroom voor, integendeel. Ik wil nog jaren met mijn gezin kunnen genieten van deze sport, en we blijken niet alleen te zijn. Helaas is niet elkeen zo mondig, of aarzelen er wel enkelen wegens intimiderend gedrag van net leden van de Nationale Bond. En de voorzitter legt de vinger weldegelijk op de wonde: de problemen liggen niet bij de scbutters, maar wel degelijk in het volledig ONDEMOCRATISCH en ONTRANSPARANT bestuur, waar in hoofdzaak machtspelletjes van een vorige eeuw spelen. Wie zoiets nog blijft verdedigen, of poogt te ontkennen: die zouden ze zowel de spreekwoordelijke als de letterlijke trap onder de kont moeten geven.

En wees maar zeker: ik zal zij die het verdien wel een geweten schoppen, als dat nodig blijkt. Zij die denken dat het maar om te lachen is, die hebben het iets verkeerd ingeschat. We zijn nog maar begonnen. Maar de documentatie stapelt zich op… Glimlach

Ik zou zeggen: neem dan maar Uw tube algipan, als je je wil vastklampen aan het verleden. Uw handen gaan nog pijn doen, want ze zullen verkrampen bij dat vastklampen. Zeg dat ik het heb gezegd, en zit niet te mokken als het zover komt: een gewaarschuwd man, is er 2 waard: vergeet dat niet.

Aan allen die het van harte goed menen: geniet van die Edele Handboogsport. Want dat is ie weldegelijk, en er zijn heel veel schutters die het hart op de juiste plaats hebben. Alleen zitten ze vaak op de verkeerde stoel als je het mij vraagt.

Es zien of de eindejaarsboodschap hol blijkt als elk jaar, of als er weldegelijk een gemeende boodschap achter steekt. Dan mogen ze van mij die hoofdletters weer boven halen.