donderdag 4 oktober 2012

1-2-3/10/2012 - overgang van zomer- naar winterseizoen…

Het zomerseizoen loopt zowat overal op zijn eind, toch voor de maatschappijen die het enkel moeten hebben van een buitenstand. Anderzijds: zolang het niet regent, heeft het winterseizoen zo ook zijn charmes, en in mijn geval meer bepaald voor de weekends: zaterdag- en/of zondagochtend wordt in Frankrijk een concours op Top Sec geschoten. Daar zie ik wel naar uit, zeker op die frisse winterochtenden, waar je een ochtendzonnetje treft dat nauwelijks de omgeving kan opwarmen, maar je toch een aangenaam gevoel geeft. Bovendien kan je enkele uren oefenen. En dat is het nec plus ultra van training: 1 blokvogel waar je op meerdere wippen (2 tot 4) naar schiet, en eer de rest van de wereld al weer ontwaakt, trek je al weer huiswaarts. Een ideale ontspanning op een weekend-voormiddag. ‘t Is dus een kwestie van je gepast te kleden, meer niet. En ook interessant: op maximaal een halfuurtje zijn de meeste standen hier net over de grens al bereikbaar. Waarom dan nog naar het binnenland rijden, waar al te vaak maatschappijen er niet in slagen met enkele scheefgetrokken situaties te breken. Zo herinner ik me vorige winter nog een ochtend-activiteit: 7 hoge, maar er werd pas op 3 wippen geschoten als er 70 schutters waren. Er bleken er 68, en dus 2 ‘tekort’. Reden: de kantine moet toch ook draaien… ???

Ondenkbaar zoiets in FR. En dat is niet overdreven, het is gewoon zo. Wat heeft dat dan nog met het sportieve te maken? Er is namelijk 1 zekerheid als gevolg daarvan: volgende keer staan daar zeker geen 70 schutters meer, integendeel. Voortschrijdend inzicht ontbreekt dus maar al te vaak. Nu goed, dat elk maar voor zijn eigen deur veegt hé. En dan achteraf maar niet komt klagen dat het elk jaar minder en minder wordt. Wellicht wordt ook over het hoofd gezien dat je daarmee geen jeugd motiveert… En toch zal de toekomst van hen moeten afhangen: hoe je dus de boogsport aan hen voorstelt, zo ook zullen zij er later mee omgaan. Eigenlijk is het al 5 na 12, ook daar. En er zijn beleidsorganen die daar iets zouden kunnen aan doen… Ik zie in die beleidsorganen ook wel krachten die het goed voor hebben, maar hun stem is vooralsnog niet krachtig genoeg. Ik vrees trouwens een beetje dat het te laat zal zijn, eer zij met voldoende luide stemme een vernieuwend beleid zullen kunnen inzetten.

Maar misschien is dat nog zo slecht niet. Ik heb ook al langer geleerd dat je vaak best enkele stappen achteruit zet, om dan veel krachtiger vooruit te kunnen kijken. Dat kan schitterend werken onder 2 voorwaarden: een sterke ploeg, die een duidelijke visie kan uitdragen en die ook verkopen. Dat herbronning nodig is, daar twijfel ik niet aan. En wie aan enige introspectie wenst te doen, zal het mij eens moeten zijn.

Nu, ik hoef me daar eigenlijk niks van aan te trekken, want wat kan je beter doen dan bij jezelf beginnen? Wij hebben een goeie bende samen, elk met zijn kwaliteiten. De kapitein mag dan wel wat autoritaire trekjes hebben, toch is dat in den beginne ook nodig. Je dient te groeien in zoiets, en vooral ook: mensen rondom verzamelen die in grote lijnen dezelfde mening delen. En dat lijkt ons vooralsnog aardig te lukken, al zeg ik het zelf. Als je dan niet regelmatig snel knopen doorhakt, dan modder je veel te lang aan. Het natuurlijk zaak te zorgen dat je regelmatig es omkijkt of: 1. iedereen nog meekan, en 2. iedereen die meekan, er zich ook goed bij voelt.

Na 1 jaar werking, kunnen we nu alvast es terugblikken: niet te lang, want vooral de toekomst is belangrijk, en hoe we die gaan invullen. Hebben we al iets bereikt? Natuurlijk: zelfs enkele straffe prestaties. We richtten ook al 2 tornooien in, waar we intussen (met het zomertornooi) liefst 180 deelnemers mochten optekenen. Op zich al een prestatie voor een jonge maatschappij. We ondersteunden ook actief jeugdwerking waar dat kon, en ook sportief sloegen we geen mal figuur… En fouten mogen we dan ook hebben gemaakt, als eerder al betoogd: we leren daarvan.

Bon, genoeg gefilosofeer. Ik denk vanavond nog een beetje te ontspannen, het is nodig. Ik kleef bijna letterlijk aan mijn bureaustoel, en ik moet die hersenhelften es op een laag pitje zetten. Dat kan met wat sport.

Oh, en wie ook zin heeft in wat sport: ons team maakt het in elk geval mogelijk op maandagavond de sportieve zinnen te verzetten. Neem een kijkje op http://bit.ly/ADICE_Winter voor meer info. Wie opmerkingen heeft: wel gelieve u te onthouden van commentaar. Wees al blij dat er mensen zijn die zich belangeloos inzetten om het mogelijk te maken Uw favoriete sport te beoefenen. Wij wensen enkel volk te ontvangen die komt voor zijn/haar plezier, die zich wil ontspannen, en die de mensen die zich de ganse avond inspannen om het verloop zo vlot mogelijk te laten gaan, dankbaar zijn. Wat dat is het enige wat wij kunnen overhouden aan zo’n avond: enige appreciatie, meer niet.

Al de rest moge thuis blijven… Knipogende emoticon (en ik meen het ook!).

dinsdag 2 oktober 2012

30/09/2012 - Onze winnaars, van groot naar klein, of van minder geavanceerd tot technologisch… en uitblazen in Nieuwpoort.

Voor wie het nog niet wist: het zomertornooi is achter de rug. Ik voel me een beetje een Jacques Rogge. Dat de tijd voor een afrondende rede er dan aankomt. Maar we zullen er niet mee ophouden, zeker niet na de commentaar die we, en ik leg de nadruk op WIJ, kregen. Ik mag dan wel met de ideeën in mijn hoofd rondlopen, en ik durf al es tegenstroom gaan. En dan trek je mensen mee, of enthousiasmeer ze. En als je dan zo’n feedback krijgt, dan straalt dat mee af op onze ploeg, meer kan ik daar niet van maken: het is namelijk ook zo. Schitterend, toch?

En het spreekwoord dat hierbij past: de beste stuurlui, die staan altijd aan wal, vergis u niet. Wie dus zijn nek niet uitsteekt, die zal ook geen wind vangen. Ik zie er veel die hun spreekwoordelijke kont keren met de wind. Opportunisten zijn dat, pur sang. Maar dat zijn zeker ook die beste stuurlui. Maar hou op langs de zijkant te staan roepen dan: doe iets! Dan heb en krijg je ook recht van spreken. Al de rest is klap tegen de vaak. Voilà.

Veel voldoening gehaald uit deze organisatie, om enkele persoonlijke redenen ook. En ik leer ook telkens bij. Hoe leer je bij? Door fouten te maken, en die te onderkennen. Dan kan je ook weer zaken verbeteren. Anders blijf je toertjes draaien, en je in je eigen gelijk wentelen. En trust me: ik zie dat zoveel rond mij. Maar gelijk hebben, is helemaal iets anders dan gelijk krijgen. Focus je teveel op dat laatste, dan ga je op een moment aan de essentie voorbij. Dan ben je met je persoon bezig, en niet langer met je idealen. Als je die al hebt…

Genoeg over strategie en visie, of ik kan nog een 200 pagina’s doorgaan, geloof me vrij. En finaal zal je me dan wel begrijpen ook… Knipogende emoticon Maar het mag wat luchtiger nu. Een geslaagd tornooi dus: alweer mochten we niet klagen, en kregen we liefst 180 schutters over de vloer: mooi. En die kregen waar voor hun geld (hoewel ik een hekel heb aan dat geld-gedoe rond boogschieten), sportief gezien, en zetten onrechtstreeks (anderen ook rechtstreeks) hun schouders onder een steunactie voor een nobel doel. Gelet wij noch enig winstoogmerk, noch enige kantine hebben, zijn dat (winst of kantine) niet onze nobele doelen. Neen, we pogen maatschappelijk iets te bewegen, en dat lukt wonderwel. Babysteps, weet je. En vergis U niet: binnen 20 jaar loop ik er nog (als mijn gezondheid blijft wat is ie is)… Ik ben dus iemand die goed weet wat ie wil, maar die HEEL veel geduld heeft. Anders bereik je niks. En daar zie je dagelijks voorbeelden van: doorzetten, daar is niets mis mee, zolang je maar een helder doel voor ogen heb (anders ben je eerder een losgeslagen stier natuurlijk). Neem nu ons recentste golfsensatie Colsaerts, die furore maakt in de golfsport. Bekijk die man zijn levensverhaal maar es. It’s all about passion. De passie die bij mij het vuur doet branden? De sport en haar immens rijke traditie erachter. De rest komt U nog te weten door onze blog te blijven volgen de komende jaren… Emoticon met brede lach

En finaal onze toppers, waarvoor we het ook doen: de jeugd!

Eerst onze jongste winnaars: enthousiaste bende jonge lui, die zich dik amuseerden: wat je hier ziet is geen pose, maar naturel. En ze mogen fier zijn ook: prachtige prestatie!

De winnende damesploeg werd die van Lendelede: proficiat!

Lendelede Damesteam

Wij omarmen tradities, dat weet U, dus zijn we maar wat trots opnieuw een stevige delegatie Fransen over de vloer te hebben gekregen. Vreemd dat ze daarvoor van over de grens moeten komen, want ook in ons land heb je dit soort verenigingen. Zij zijn er duidelijk nog niet uit dat gelijk hebben en gelijk krijgen iets wezenlijk verschillend is. Dan draai je toertjes, remember? Dikke proficiat voor het team van Bleue Maison/Eperlecques.

Bleue Maison

In de jachtwapen-divisie (Knipogende emoticon) tenslotte, ook een schitterende ploegprestatie van Zeveneken: ook daar proficat!

Team Zeveneken: 137 punten liefst!

Wie alles nog es wil uitvlooien, die kan nog es gaan kijken naar alle klassementen, evenals een mooie foto-collectie sfeerbeelden, en dat op onze daartoe opgezette webpagina.

http://bit.ly/ADICE_Summer_Results

Ook deze winter maken we er wel iets leuk van, ondermeer door een traditie opniew aan te blazen op maandagaond. En tornooi: we vinden er wel iets op als jullle graag terugkomen!

Individueel konden we ook enkele remarquabele prestaties noteren…

  • Ploegen Type J: ICE Julie schoot op elke wip de hoge. Ze is trouwens de enige schutter, allen samen bekeken, die dat kon! Een dreumes begot, van 8 jaar… Knipogende emoticon. Sjiek dat die jonge lui meededen, en zeker dat ze wisten waarom, nl om dat goed doel mee te helpen ondersteunen!
  • Ploegen Type G: Wouter van Vrij & Blij raapte 50 punten bij elkaar op zijn ééntje. Jochem van Asper was dan weer het meest trefzeker, door liefst 23 blokken naar beneden te halen op 45 schoten. Verder waren er 2 zogenaamde pietzakken: John van Kortemark en Kevin Daeveloose van Zedelgem waren de enige schutters die op Wip II in 1 schot 4 blokken schoten. En John deed er nog een schepje bovenop, door het schot nadien, er NOG es 3 tegelijk te schieten. Faut le faire!
  • Ploegen Type D: Charlotte van Wichelen was een grote maat te sterk voor de collega’s-dames…
  • Ploegen Type T: met de traditionele boog was Jean-Pierre van Bleue Maison zowel meester op punten als op geschoten blokken. Die kon zelfs aardig mee met de jachtwapen-divisie…

 

Proficiat iedereen, in de eerste plaats wegens jullie enthousiaste deelname! En als uitsmijter: wij hadden 400 blokken besteld: daarvan zijn er ongeveer 300 omgetoverd in stoofhout… Glimlach Maar dat de deelnemers hebben genoten, daar hebben wij nog het meeste plezier aan beleefd. En dat het spannend was, dat was een welkome ontwikkeling: wie had kunnen voorspellen dat, in het klassement jachtwapens, de eerste 3 ploegen elkaar bekampten, en op 1 punt verschil van elkaar zouden eindigen..? Reken maar: elke ploeg had 180 pijlen te schieten, en dan stranden die eerste 3 op 1 punt van elkaar. Dat wil (mijn bescheiden inziens) zeggen dat de formule dermate spannend was net omwille van de manier van punten toekennen. Extreme verschillen hebben we aan de top niet gezien, en dat heeft net voor dat spannend verloop gezorgd. Elke tornooidag was wel ergens een baken verzet: was het niet per ploeg, dan was er wel ergens een individu die weer een prestatie had neergezet die we niet (meer) hadden verwacht. Heerlijk om dat als organisator te mogen meemaken…

Trouwens, niet alleen als organisator: als ik even de statistieken bekijk van hoe de tussenstanden online werden gevolgd, dan was ook in vele huiskamers blijkbaar de interesse er wel, en bij enkelen zal de spanning ook wel te snijden geweest zijn… Knipogende emoticon

* * *

Zondagnamiddag trokken we naar Nieuwpoort voor decompressie… het werd een ontspannende uitloper van een plezant en mooi weekend! En welverdiend na toch enkele zware weekends om alles in goeie banen te leiden. Wees ook iedereen die ons tornooi mee een succes hielp worden, dankbaar voor hun inzet. Ik ga geen namen noemen, want jullie kennen ze allemaal. En het waren er veel! Dank u!

IMG_2189

Onderwijl mochten ICE Nadia, ICE Wim & ICE D deze prijzentafel pogen leeg te schieten, en dat lukte aardig… Knipogende emoticon

IMG_2191

Voor de liefhebbers: tot maandagavond! http://bit.ly/ADICE_Winter

maandag 1 oktober 2012

A.D. ICE Zomerkampioenschap 2012 - Challenge d’été 2012

clini_logo

Deze nazomer organiseerden we opnieuw een tornooiformule op de stand van Sint-Amandsberg. Ploegen van 4 schutters, op blokken, en op 3 wippen telkens 15 schoten. Elke schutter schoot dus 45 keer naar diverse opstellingen van de Staande Wip. We deden dat deze keer met een breder doel: zowel onze geliefde traditionefhco_logoele sport te promoten op een originele manier, en daarmee meteen ook een organisatie als de Cliniclowns, die gedreven op veel vrijwilligers en initiatieven als de onze, kinderen in ziekenhuizen een draaglijker omgeving pogen te geven. Dat moeten ze doen zonder subsidies, en moeten dus wervend werken op alle mogelijk manieren. Wij vonden dat ze ook van ons een duw in de rug verdienden.

In de eerste plaats werd het een sportieve manifestatie die gezegend werd met veel enthousiaste teams die hun steentje op die manier indirect bijdroegen.

De kamp gebeurd in verschillende categorieën, kwestie van de concurrentie en strijd zo eerlijk mogelijk te voeren: schutters met katrolbogen, met traditionele handboog, damesteams en jeugdploegen. Alles samen troffen we er 45, of 180 schutters, die een sportieve strijd aangingen. En als zeg ik het zelf: het was ook een prachtig tornooi: zowat elk weekend genoten we van prachtig weer enerzijds (wat een geluk voor die tijd van het jaar), maar ook de sportieve uitschieters waren elk weekend weer verrassend. Heerlijk om volgen, en dat deden de schutters in het algemeen dan ook ronduit massaal. Als wij nagaan hoeveel bezoekers die tornooi-verslagen, foto’s en video’s hebben gevolgd en bekeken, dan naderen we al snel de 10.000. Het heeft dus ook geleefd tussen de schutters. Mooi zo!

* * *

In de categorie traditionele boog, won het team van Bleue Maison afgescheiden, met 95 punten. Ze gingen Sint-Gillis Dendermonde voor met 71, en Flêtre met 66 punten. In hun team was ook de individuele kampioen bij uitstek te vinden: Jean-Pierre GRAVE: hij schoot liefst 36 punten op zijn ééntje en eindigde ook met het aantal geschoten blokken op de eerste stek: 18 stuks haalde ie er neer. Chapeau!

Bleue Maison

Team Zeveneken haalde de overwinning binnen in de categorie katrolbogen, met 137 punten. Een sterke ploegprestatie, die in de laatste ronde op de laatste wip werd beslecht. Spannender kan bijna niet! Ze bleven 1 punt voor op team Zedelgem III en 2 op Asper I. Individueel hadden ze bij Vrij & Blij een uitstekende Wouter die op zijn ééntje 50 punten bij elkaar schoot. Jochem van Asper was dan weer de kampioen in het meeste raak schieten, met 23 blokken. Dat is net meer dan 50% trefzekerheid… Dikste schot met 1 pijl mag ook es vermeld: John van team Kortemark slaagde erin, op wip 2, liefst 10 punten te schieten met 1 pijl (vier blokken (2 van 3 punten, en 2 van 2 punten)). Ook dat is boogschieten: soms heb je al es ‘een tikkeltje’ geluk ook… Glimlach

Team Zeveneken: 137 punten liefst!

De Dames van Lendelede waren te sterk met hun 74 punten om Wichelen met 66 op een 2de plaats te houden. A.D. ICE ladies vervolmaakten de top 3. Individueel stond geen maat op Charlotte van Wichelen: die schoot op haar ééntje 37 punten door middel van 20 blokken. Daarmee sterkste op beide fronten. Dikke duim voor die prestatie!

Lendelede Damesteam

Bij de jeugd waren Julie, Louise, Henri & Dario de winnaars: een zware inspanning voor die jonge gasten, en toch deden ze het helemaal uit en haalden 18 punten: proficiat!! En ook een straffe prestatie hier: ICE Julie was de ENIGE schutter op alle 180 deelnemers samen, die op ELKE wip de Top schoot… Knipogende emoticon

En finaal onze toppers, waarvoor we het ook doen: de jeugd!

Wie alle uitslagen nog es wil nazien, kan dat altijd:

* * *

Wij danken dus alle deelnemers want wij engageerden ons per ploeg 10 EUR te doneren aan Cliniclowns. Er waren echter nog inspanningen: de ploeg van Zeveneken bv. stond haar winstpremie af; A.D. ICE staat puntengeld en premies af; K.H.M. Immer Vooruit staat een substantieel deel van torengeld integraal ter beschikking van de Cliniclowns, en ook o.a. Archery Dynamics en nog enkele sponsors hebben de teller inmiddels op meer dan 1000 EUR gezet! Het finale bedrag wordt binnenkort op een ceremonie bij overhandiging aan Cliniclowns bekendgemaakt. Het is duidelijk dat elke inspanning, de kleinste inclusief, een prachtige eindbalans heeft opgeleverd. Een mooi Sinterklaas-, Kerst- en Eindejaarskado voor die veel zieke kinderen dus! Dank U iedereen om dit mogelijk te hebben gemaakt, en mogelijk te maken. U leest hier dan nog het verslag van de prijsuitreiking!

Laat ons dus zeker ook nog es de mensen danken die dit mogelijk hebben gemaakt, door hun inzet om het tornooi zelf vlekkeloos te laten verlopen: Karoline, Nadia, Kristine, Tom, Chris, Wim, Marcel, Patrick en de diverse mecenassen! Ook veel werk achter de schermen heeft dit mogelijk gemaakt. En misschien vergeet ik nog ergens wel een helpende hand, die er altijd wel was…

zondag 30 september 2012

Voorlaatste tornooidag, en alweer worden grenzen verlegd: wat kan de boogsport in teamverband toch mooi zijn!

Onder een stralend herfstzonnetje kwamen alweer 5 teams hunspring-t afkamping afwerken, en wat voor prestaties werden weer neergezet! A.D. ICE mocht de kop afbijten, en deed dat behoorlijk. Tom had onze mascotte tips meegegeven. Gelet Christophe het wat moeilijk kreeg, nam ie onze mascotte-coach zelfs mee naar de wip…maar dat mocht helaas niet baten. Bon, zelf sloopten spring-cwe de voor ons vooropgestelde grens van 100 punten, en dat was prima!

 

 

* * *

Maar goed: wij richten het tornooi in om de schutters echt sportief plezier aan te bieden, dus ging onze aandacht in de eerste plaats naar onze bezoekers… En wat voor een dagje weer…

De ploeg van Zeveneken stootte Asper van de koppositie, en deed er nog 2 punten bij, en ook de dames van Lendelede haalde Wichelen van de eerste plaats. Tot slot kwam ook de bende van Kortemark, met Eddy, Diego, John & Eric voor het pure amusement nog kampen met de traditionele boog: mooi en gewaardeerd initiatief natuurlijk: that’s the spirit. Het geeft duidelijk aan waarvoor ze zijn gekomen, en ik mag hopen dat ze zich inderdaad konden amuseren, of zelfs meer: even konden genieten van hoe plezant schieten met traditionele boog was en overigens nog altijd is! Knipogende emoticon

 

Benieuwd wat vandaag nog kan brengen: 3 teams van Zedelgem, waaronder toch de Belgische Kampioenen: bedreigen die nog Zeveneken? Kunnen de dames van A.D. ICE het klassement nog beïnvloeden..? Wat doet onze jeugdploeg? A.D. ICE Henri, Julie, Louise en Dario van Vrij&Blij mogen ook es proeven van de ploegspirit: en net dat kan veel opwekken: op zo’n tornooien ambiëren wij ploeggeest te bouwen, en uiteindelijk telt niet het individuele resultaat, maar wel dat van die ploeg: zo hoort het!

Trouwens, net dat ‘team’ van A.D. ICE & de helpende handen van elkeen, en ook zeker enkele sympathisanten, zorgen er net voor dat zo’n tornooi als meer dan geslaagd kan beschouwd worden: ook dat verdient een pluim!

Tussenstand voor aanvang van de slottornooidag:

http://bit.ly/ADICE_Summer_Results

* * *

By the way: ook deze winter laten we U niet in de steek: neem es een kijkje op http://bit.ly/ADICE_Winter of sluit je aan in de Facebookgroep Koude Keuken… Geniet!