donderdag 28 juni 2012

27/06/2012 - Sint-Sebastiaan Torhout - Ledenschieting

SSTorhout

"Ter eere ende weerdigheit van den heraut ende glorieuzen martelaere, Sinte Sebastiaen, behoeder ende beschermer van den haestighen en onvoorsienen doot ..." werd in 1384 te Torhout een schuttersgilde opgericht. Al die tijd droeg zij de naam van "Sinte-Sebastiaensgild"… Aldus de statuten van het Gild. Nog te vermelden: “In getal onbeperkt, staat de Gilde van oudsher enkel open voor "weerbare mannen", ongeacht hun religieuze, filosofische of politieke overtuiging…”

Het moet zijn dat ze daar toch schrik hebben van onze ICE Junior-ladies, niet? Knipogende emoticon

Een kleurrijke, leuke bende is dat daar, zoveel is zeker. TegenwoordiIMG_1362g zijn telkens met makkelijk een 30-tal leden aanwezig, en dat is op zich al een prestatie in veel Gilden tegenwoordig. En ho ewel de ganse avond doorspekt is met tradities en gewoontes die in ere zijn gehouden door de jaren heen, betekent dat evenwel niet dat er niet ‘gezotzakt’ wordt… Net integendeel. De ongelukkige Gildenbroeder Johan is momenteel ‘vleugellam’, gelet ie als rechtse schutter met een schouderprobleem kampt. Niettemin, waarom niet es een linkse boog bovenhalen? Akkoord, aan de houding is nog wel wat werk, maar allicht is er toch nog hoop… Emoticon met brede lach

Loting bepaalt elke ledenschieting met welke confrator je samen schiet, en zo leer je snel alle leden een beetje kennen, i.p.v. het vormen van kliekjes… Ik lootte de Commissaris, en zijn rol is meervoudig:

  • Als ‘scheidsman’ waakt hij over het waardig verloop van schietingen, verga­deringen en feestelijkheden.
  • Hij beboet desgevallend de leden.
  • Hij oordeelt - eventueel na samenspraak met andere leden van De Eed - over geschillen tijdens de schieting.

Vooral dat beboeten zorgt voor de meeste hilariteit… Hij trommelt dan mede de Baljuw op die met de peenebus de boete ontvangt…

Zelf lukte ik gisteren opnieuw aardig: 14 punten. Daarmee sta ik (na 2 ledenschietingen na elkaar te hebben moeten missen, en in totaal al 5 van de 15 niet aanwezig te kunnen zijn) samen met de Hoofdman op een gedeelde 2de plaats in Het Meesterschap, 6 punten achter Gildenbroeder Dirk. Zo blijft er ook een leuke sportieve sfeer onder de wip… We kijken al uit naar het volgende treffen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten